Houten keukens

Een houten keuken geeft je interieur een warme en knusse uitstraling; hout leeft! Bovendien is hout duurzaam, waardoor je keuken een ‘groen’ karakter krijgt. Hout is een schitterend natuurproduct en is verkrijgbaar in vele soorten. Licht, donker, sommige soorten hebben veel lijnen en noesten en andere juist niet. Welke houtsoort u het mooiste vindt is natuurlijk persoonlijk. Overigens is ook de verwerking en afwerking van het materiaal van grote invloed op het eindresultaat en de stijl van de keuken.

Massief of Fineer

Er zijn keukens gemaakt van massief hout, zoals eiken en notenhout maar ook vaak zijn ze gemaakt van fineerhout. Bij gewoon hout wordt een boomstam in planken gezaagd die in dikte kunnen variëren. Bij fineer wordt de stam in heel veel dunne laagjes gezaagd, de dikte daarvan kan variëren tussen de 0,6 mm tot een paar millimeter. Deze houtlaagjes worden dan op een ondergrond verlijmd en zo verwerkt tot meubelpanelen. Door op deze manier te werk te gaan, levert 1 boomstam veel meer meubelpanelen op dan wanneer men van massief hout gebruik maakt en hoeven er dus veel minder bomen gekapt te worden.

Omdat de buitenste laag écht hout is, is fineer haast niet te onderscheiden van massief hout, en tegelijkertijd is het toch super sterk. Het resultaat is een zeer duurzame keuken met een mooie en luxe uitstraling en tegelijkertijd de echte warmte van hout. Bij massief hout bestaat het risico dat het hout gaat ‘werken’, bij fineer heb je dat probleem niet. In onze showroom hebben we zowel fineer als massief houten keukens staan, zodat u zelf de verschillen kunt zien.

Houtlook

Andere keukens zijn afgewerkt met een houtlook. Het basismateriaal is dan spaanplaat of MDF met een HPL toplaag. Doordat ze een kopie van echt hout maken en deze weer op de toplaag printen krijg je een natuurlijk resultaat. Ook hiervan hebben we verschillende modellen in onze showroom staan.

Stijlen

Je ziet dus dat er heel veel mogelijkheden zijn als het om houten keukens gaat. Er zijn houten keukens in diverse stijlen, van landelijk tot klassiek en van vintage tot modern en greeploos. Het kan allemaal. Mocht u graag nog meer willen weten over de eigenschappen van de gebruikte materialen, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.